06 24750150 info@cintastyling.com

De mensen die mij kennen weten dat ik heel blij word van kleur. Of dat nu is in mijn kleding of mijn interieur. Van kleur wordt ik gelukkig! Je lichaam maakt namelijk dopamine aan om alle rottigheid in de wereld te vergeten als je wordt omgeven door kleuren waar jij je goed bij voelt. En om meteen een misvatting uit de wereld te halen, dat hoeven dus niet altijd schreeuwerige primaire kleuren te zijn, maar de juiste balans in warmte en verzadiging.
Kleur toevoegen in je huis is een leuke manier om je interieur een persoonlijke touch te geven, maar het kiezen van een kleurenschema kan ook een lastige opgave zijn, als je eenmaal weet hoe je het moet aanpakken, is het vooral een leuke en creatieve bezigheid.

Wat doet kleur in interieur?

Kleur kan een ruimte gevoelsmatig groter of kleiner laten ogen. Met gebruik van warme kleuren creëer je een intieme sfeer en wordt de ruimte optisch kleiner. Lichte, koele kleuren geven juist meer ruimte. Door kleur komt een huis tot leven en bepaalt daardoor als snel de sfeer.

 

Hoe kies ik de juiste kleuren voor mijn interieur?

Het toevoegen van kleur aan je interieur is een geweldige manier om je huis persoonlijk te maken. Als je de juiste kleuren kiest, kun je een prachtig en stijlvol resultaat creëren waar jij de rust vindt waar je naar op zoek bent, maar ook energie van krijgt. Je begint met het kiezen van een kleurenpallet dat je aanspreekt, houd daarbij in gedachten voor welke ruimte je het kleurenpallet kiest. Voor een slaapkamer heb je wellicht een andere behoefte aan kleur als voor je werk-of-woonkamer.
Inspiratie opdoen voor een kleurenpallet kan door middel van kleurstalen die je haalt bij de bouwmarkt, of materialen die je aanspreken, maar ook Pinterest is een bron van mooie beelden. Maak een moodboard van kleuren en beelden die je aanspreken. Misschien vind je ergens een fantastische foto met een mooi kleurenpallet of een kunstwerk wat je aanspreekt dat je gebruikt als inspiratie. Kijk vooral om je heen en bedenk je van welke kleuren krijg ik een goed gevoel

Je interieur wordt een heel mooi geheel als je kleuren in alle elementen van je inrichting laat terugkomen

Hoe maak ik een kleurschema voor mijn interieur?

Waar je kleur in je interieur gebruikt, is minstens zo belangrijk als kleur in de juiste verhouding toepassen.
Als je op zoek bent naar dynamiek, kies je voor kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleuren cirkel en met elkaar contrasteren. Als je op zoek bent naar rust kies je voor kleuren die dicht bij elkaar liggen en in elkaar overvloeien.

Denk bij het kiezen van een kleurenpallet niet alleen in kleur, maar ook in materialen en structuren. Hou daarbij altijd rekening met de kleur en materiaal van je vloer en muren.

Ook zonlicht speelt een belangrijke rol bij het creëren van een sfeer en hoe een kleur tot zijn recht komt. Bij het kiezen van kleuren is het daarom van belang om rekening te houden met de lichtinval in je huis. Licht vanuit het noorden oogt koeler en licht vanuit het zuiden oogt warmer. 

khaki kleurige keuken met kookeiland, zwart composiet marmerlook blad en gris-rose bejmat tegels

Als je je kleurenpallet hebt samengesteld, is het tijd om de kleuren toe te passen in je interieur. Gebruik de verhouding 60-30-10 om de kleuren toe te voegen. De basis, die je het meest gebruikt, pas je 60% toe, de tweede kleur pas je 30% toe en de accentkleur is 10% aanwezig. Deze verhouding pas je toe in je verf, behang en in de rest van je styling zoals je grote meubelen, accessoires en raambekleding. Zo ontstaat er nog meer balans en creëer je een harmonieus geheel.

De accent kleur is je “finishing touch” en maakt je interieur levendiger. Stap voor een verrassend effect uit je comfort zone en kies voor contrast. Laat deze terugkomen in een vlak op de muur, enkele accessoires of kleinmeubelen
Door de juiste kleuren samen te stellen, creëer je een sfeer die perfect bij jou past.

Wil je meer weten over het toepassen van kleur in je interieur of wil je kleuradvies van een interieurstylist. Neem dan contact met mij op. 

 

Pin It on Pinterest

Chat openen
Stel hier je vraag